Jagen en verzamelen in de Urban Jungle

10-04-2009

Wat zou je doen als de buurtsuper dicht blijft, en deze moderne jaag en verzamelplaats geen eten geeft: Tulpenbollen koken? Want als de economische crisis echt goed toeslaat kan het zomaar gebeuren dat de aanvoerlijnen stokken.

Weet je dan zelf te overleven? En wat kun je vangen, vinden en verzamelen om een complete maaltijd te maken. Voor de urbane jager en verzamelaar is dat geen probleem. Je kunt op Amsterdamse bodem met gemak al jagend en verzamelend aan de kost komen, als je de vindplekken van wild weet en de juiste kruiden voor smaak en soep. Schipholgans, houtduif en hazen in de polder, Amsterdamhert in de Waterleidingduinen.

De eetbare stad sluit aan bij de behoefte om eten tot zijn oorsprong te herleiden zoals Michael Pollan ook beschrijft in bestseller 'The Omnivore's dilemma'. Voor Het Parool publiceerde ik een reportage over jagen en verzamelen in de stad , met onderstaande foto's.

De Urban Jungle van Amsterdam is natuurrijk langs de randen, en vormt een afspiegeling van hoe Nederland er over enkele decennia in zijn geheel kan uitzien. Dat hoeft niet enkel treurnis te zijn. In één jaar tijd zag ik er meer bosuilen en haviken dan 6 jaar Wageningen en de Veluwe. Dus hoewel Nederland steeds meer een landelijke stad lijkt, blijven er nog genoeg verrassingen over.