Havik

22-09-2008

De havik is Nederland's sterkste roofvogel. Het dier heeft een primitieve charme en kan in een fractie van een seconde omschakelen van lieflijk piepend koosdier tot brute helleveeg.

In onderstaande foto's heb ik geprobeerd iets van mijn fascinatie voor Nederland's bruutste roofdier te leggen. Onderstaand havikbeeld verscheen in biologenblad Bionieuws bij een verhaal van mijn hand.


Roofvogelblikken lijken vaak statisch, bijna reptiel-achtig. Toch heeft iedere havik een andere kopi en een 'persoonlijkheid'. Ook is de stemming af te lezen uit de houding en de gezichtsuitdrukking kan verschillen, afhankelijk van de intenties van het dier. Gefocust op prooi vlammen de ogen, maar in rust kijkt het dier bijna onschuldig.
Zijn Engelse naam Goshawk verwijst naar goose, gans. En van de vele prooien vanaf het formaat muis die deze succesvolle rover op zijn menu zet. Haviken zijn opportunisten die in ons land ook aalscholvers vangen als het prooiaanbod dat mogelijk maakt. De havik verovert de stad en komt in Nederland zelfs in 's werelds hoogste dichtheden voor.

Mevrouw havik kan anderhalf maal het gewicht van de man hebben. Ze is niet alleen zwaarder maar ook anders geproportioneerd, zo blijkt uit onderzoek van valkenier-bioloog Robert Kenward. Ze heeft kortere en bredere vleugels en grotere poten. Haar bouw maakt haar geschikter om zoogdieren te vangen tot formaat haas. De man is een ranker gebouwde vogeljager met langere vleugels, zeg maar een kingsize sperwer.