Falconryfestival Reading

Op een Engels landgoed, Englefield Estate vond half juli 's werelds grootste valkeniersfestival plaats, gesponsord door de Arabische Emiraten. Voor Vlaamse krant De Standaard schreef ik er een verslag over

De fanatieke Arabische valkerijliefhebbers willen dat valkerij tot cultureel erfgoed wordt verklaard door Unesco. Dit moet tegenstanders van valkerij een argument uit handen nemen. Het festival toonde de valkenierstraditie tonen van 32 landen aan het grote publiek. Kazachen met arenden, Arabieren met sakervalken, Japanners met Haviken.

De soms duizenden jaren oude jachttraditie vormt een contrast met de getatoueerde types die de laatste 10 jaar (na het Vergy Arrest in 1996) in het wereldje zijn te vinden. Ook roofvogels zijn gewoon handel geworden die je als een patserparkiet mag verkopen, mits in gevangenschap gekweekt.

De Middeleeuwse adel zou zich in zijn graf omdraaien bij het ontdekken van de moderne praktijk. Als iemand uit het plebs toen op het bezit van deze adellijke vogels werd betrapt ging zijn kop er af. Puristen vinden dat alleen de jacht met de valk als partner valkerij mag heten.

Samen met 2B-uitgevers heb ik De Loer  opgezet, een valkeniersmagazine voor Nederland en Belgie. Ik publiceerde er bijvoorbeeld over Valkenswaard, ons historische valkerijcentrum in Noord Brabant. Maar ook een Duitse Jachtpartij op kraaien vanuit de auto.