De geest van Thijsse

De A1 op een steenworp afstand, Nederlands drukste spoorlijn die het gebied doorsnijdt, Amsterdam op 10 kilometer en de vliegtuigen van Schiphol die continue overscheren van en naar de landingsbaan.

Welkom in het Naardermeer, ’s lands oudste natuurmonument waar ik enkele jaren vaarexcursies gaf voor natuurliefhebbers. Het meer wist tot nu toe alle aanvallen van de oprukkende beschaving af te slaan. Twee maal inpoldering, een vuilstort, vervuiling en uitdroging, de snelweg A6-A9 met tunnel.

Nog steeds staat de spoorverdubbeling tussen Amsterdam en Amersfoort op de rails dwars door het gebied. Natuuraanasting komt in deze eeuw van marketing en newspeak uit onverwachte hoek: natuurbeschermers. Zo wilde Natuurmonumenten vlak na de acties tegen de A6 A9 met zorggigant Philadelphia zorgwoningen bouwen in het meer.

In biologenblad Bionieuws publiceerde ik mijn kritische analyse Gironatuur , over hoe de aanblik van onze Nedernatuur door geld wordt bepaald en de eisen van donateurs. De geest van Thijsse verscheen gelukkig aan de Gemeente Naarden. Het gemeentebestuur hield Natuurmonumenten tegen, en zo zal Thijsse ook andere aanslagen op zijn meer voorkomen.