Dinner is served..

12-12-2006

Schotland lijkt het patent te hebben op regenachtige kale bergen. Maar Donegal, het meest noordwestelijke puntje van Ierland kan qua landschap en klimaat (of gebrek daaraan) concurreren met de Highlands.

Sinds 2001 krijgt ook het dierenleven in Donegal een Schots tintje dankzij de herintroductie van steenarenden. Schotse arendskuikens worden jaarlijks uit het nest gehaald en in Glenveagh National Park losgelaten. In dit grootste nationale park van Ierland moeten zij opnieuw datgene proberen waarin voorgangers vanaf 1912 faalden: Overleven als arend in Ierland.

Dat lukt tot nu toe aardig. De 46 Schotse arenden hebben zich nu over heel Ierland verspreid. De achterblijvers in Glenveagh krijgen hertenvlees bijgevoerd om te zorgen dat honger niet het struikelblok is. Nu moeten Ierse schapenboeren jachtgeweer en vergif nog laten staan...Voor Vlaamse krant De Standaard publiceerde ik verhaal en foto's.

De arenden worden met de valkeniersmethode van 'hacking'uitgewend in het wild. Ze gebruiken open kooien met vrije uitgang naar het wild, waar voer klaar ligt. Zo leren de jonge arenden in het regenachtige Donegal zelf jagen, zonder na falen van de honger om te komen. Het weerstation in Glenties in Donegal meet in december dagelijks maar één uur zon, in de zomer maximaal vijf. De rest van de tijd is het bewolkt en het regent vier van de zeven dagen. Of het stormt en regent, wat uw voorkeur maar heeft..

1.'feeding the eagles on 'nests'helps the young through the wet donegal winter
2. Lorcan O Toole cuts Venison for an eagle meal. The Venison is provided by stalkers of Glenveagh National Park
3. Rainy young eagle
4. Glenveagh Castle and Lough Veagh
5. Lough Veagh
6. The road to nowhere and mount Muckish, the landscape was chosen for the eagles to be so remote that conflicts with human use are minimized
7. Gaelic language
8. Rainy horses
9. Pub at Church Hill
10. Church in Church Hill
11. Rainy day in Donegal
12. Coast of Ardarra, where storm and rain create the coastline