Afslag Neanderthal

13-10-2006/ 08-10-2010

U keek eens om u heen op straat op een doordeweekse dag en dacht: die oermensen, die Neanderthalers, zijn die nu werkelijk uitgestorven..

Dan staat u niet alleen Er zijn ook steeds meer wetenschappers die deze twijfels delen. De Neanderthaler, de beroemde jagende oermens met het lage voorhoofd, zou niet door ons superieure moderne mensen zijn uitgemoord. Hij zou zelfs de grot met onze voorouders gedeeld hebben (ja inderdaad, op de intieme manier). Misschien was de Neanderthaler niet zo primitief en bruut als wij dachten. Of wij zijn niet zo hoog ontwikkeld. Het is maar hoe je het bekijkt natuurlijk.

Precies 150 jaar geleden werden botten en een schedelkap van Neanderthalers gevonden in het Neanderthal vlakbij Dusseldorf. Via voorgaande link vind je een fotoserie van dit toefje groen in het Ruhrgebiet, aan riviertje de Dussel. Voldoende reden om eens in dit beroemde dal te kijken wat hier nog te vinden is aan oermenselijke resten. Voor Intermediair publiceerde ik een verhaal met foto's over mijn zoektocht. Ook in De Standaard publiceerde ik over het bezoek. Met de Vereniging Wetenschapsjournalisten Nederland regelde ik onlangs een uitje, waarbij we de directeur van het Neandertalmuseum nog eens uithoorden over de vraag: hoeveel oermens zit er nog in ons? Ook liep ik net als kerkliederen-componist Joachim Neander weer langs de Dussel in het dal om nieuwe inspiratie op te doen.

Echte Neandertalers in hun leefomgeving, maar dan zonder de H. Die stamt nog uit 1856.
Daaronder de Neanderthalercreatie van het Neanderthalmuseum. Een vriendelijke hippie die zo bosbouw had kunnen studeren in Wageningen