Bulgaarse Balkan

23-07-2006

Voor Europa zouden nieuwe Oostelijke lidstaten als Bulgarije de zelfde functie kunnen vervullen als het Westen van de Verenigde Staten met haar wereldberoemde natuurparken als Grand Canyon en Yellowstone.

Maar of de Eurowildernis het redt tegen het opkomende geweld van massatoerisme? De maffia (mutry in het Bulgaars) heeft dankzij armoede en corruptie vrijspel om locale officials en het ministerie van milieu te beinvloeden.

Als mutry de geldbuidel trekken blijkt natuurwetgeving rekkelijk.Unesco-erfgoedsite het Piringebergte werd al omgevormd tot skipiste in 2004. Komend jaar zijn zowel nationaal park het Rila-gebergte  als Nationaal park de Centrale Balkan aan de beurt. Voor HP de Tijd beschreef ik hoe die aantasting ongeveer in zijn werk gaat. Een Bulgaars onderzoeksjournalist hielp me bij het ontcijferen van documenten in het Cyrillisch schrift. De wildernisliefhebber moet er snel bij zijn, want volgens Konstantin Ivanov van het Bulgaarse WWF lijken alle voorspellingen in dit artikel uit te komen.Zicht vanaf top Mussala op Rila Nationaal Park.
Rila Nationaal Park
Dzjendema Centrale Balkan
Voet van de Botev in Central Balkan, waarvan de top zich in een baard van wolken verbergt