Entwood Bialowieza

12-04-2006/ 20-09-2007

Aan de uiterste rand van de Europese Unie, op de grens van Polen en Wit Rusland is een klein snippertje bejaard bos aan de kettingzaag ontsnapt.

Dit Bialowiezawoud is een stukje werelderfgoed en staat model voor het bos waar ecologisch verantwoorde boswachters in Nederland van dromen. Een referentiewoud noemen bosecologen dat, vergelijkbaar met Ile de Rhinau in de Rijn op de Frans Duitse grens dat een afspiegeling zou zijn van bos zonder bemoeienis.

Geen keurig aangeharkte rij luciferhoutjes, maar de kringloopwinkel van de natuur met bejaarde eiken, rotting en verval, en het nieuwe leven dat tussen al dit dode hout weer een plaats vindt.

In de marketing voor toeristen heet het nu strict beschermde reservaatje ter grootte van de Hoge Veluwe een 'oerbos', al valt daar wat op af te dingen. Al eeuwenlang is er best wat gezaagd en gejaagd maar niemand die dat nu nog ziet. Kijkt u maar. Onderstaand beeld verscheen bij verhalen van mij in NRC Handelsblad en De Standaard ,later keerde ik terug om voor het Financieele Dagblad een verhaal te schrijven over het werk van NGO's in dit woud.

In Bialowieza zijn tientallen groene NGO's actief. In biologenblad Bionieuws schreef ik daar een reportage over: 'Groene Voornemens'.


1&2: Oertijdnostalgie: genomen vanaf een loopbrug voor toeristen, maar dat mag ik niet verklappen. Het bos houdt haar geheimen liever voor zich.

Op deze foto's ziet u het bos voor en na anderhalf jaar bedreigingen, gefotografeerd met de zelfde lens vanuit het zelfde standpunt (nou ja, bijna dan)
Het bos verschijnt herhaaldelijk als 'bedreigd'in media.
3. Ik kon het niet laten om u toch het perspectief te tonen van waaruit ik deze klassieke natuurfoto's maakte. Wildlife-toeristen in hun natuurlijke omgeving.
4. Het ongebreidelde massatoerisme in Bialowieza, een bedreiging voor het bos: of toch niet? Oordeel zelf na het bekijken van deze foto. Commercie gaat hier op z'n Pools.
5 De toegangspoort van het Nationaal Park
6&7. Omdat het niet mijn bedoeling is om fondswervende NGO's te beroven van hun inkomsten, hier nog even een paar typische natuurfoto's, waarbij ik iets van de oerwoudsfeer heb geprobeerd te vangen. Als ik hier zou schrijven dat dit bos bedreigd is en een gironummer vermeldt, zou u dan een storting doen?