New Orleans:Katrina keren met krokodillenvijver

12-12-2005

De Dames Katrina en Rita drukten Louisiana nog eens op zeventig jaar oude feiten. De Missisipidelta zakt in zee door bodemdaling en kusterosie.

Sinds het laatste hurricaneseizoen is iedere Cajun en Creole in het French quarter van New Orleans is daarom pro-wetland. Onderstaande foto's geven een indruk van zo'n swamp. Dit natte gras en moerasland zou onmisbaar zijn als kustbescherming, naast een degelijke Hollandse dam. Maar bij een categorie vijf heeft zo'n begroeide alligatorvijver natuurlijk weinig verweer.

Of wetlands ook echt helpen is daarom nog een geleerdendiscussie waarover ik tekst en beeld publiceerde in NRC Handelsblad. Voor De Ingenieur publiceerde ik over het nieuwe deltaplan en de invloed van Nederlandse ingenieurs. Voor De Standaard maakte ik een verhaal over het ramptoerisme na de orkaan.
1&2:Wetland of Swamp genomen in Lake Martin, waaronder mijn eigen interpretatie van een Bob Ross-schilderij. De bomen en het moeras dienden vroeger als natuurlijke golfbrekers die de effecten van een orkaanvloed afremden. Nu het bos grotendeels is gerooid en mensen huizen vlak tegen de kust in de swamp bouwden, viel die bescherming weg. 3. Pelikanen rusten op weggeblazen aanlegsteiger. 4. New Orleans dreef vlak na de orkaan ook voor toeristen de spot met haar eigen vernietiging, dankzij de 'blow job'. 5. De veranda's zijn typisch voor New Orleans.İRZ2005