Terugkeer van de polderwolf

31-07-2005 en 07-07-2008

Vier wolvenroedels zijn inmiddels te vinden in het Duitse Ober Lausitz. Hun nakomelingen komen steeds dichter naar onze grens toe.

Toen het eerste Duitse wolvenpaar in 2000 jongen kreeg, werden zij overspoeld met media-aandacht.Ook de New York Times kwam naar Duitsland, toen de wolven enkele weken 30 schapen doden.  Ik bezocht in juli 2005 de Duitse biologe in Spreewitz die deze mediawolven dagelijks volgt met haar ecologisch bureau. Wolven verspreiden zich snel, en ik voorspelde in NRC Handelsblad dat de dieren hier in vijf jaar tijd zouden komen. Een zwervende wolf is nu al gesignaleerd op 100 kilometer van de Nederlandse grens onder Bremen. Het is dus een kwestie van tijd voor de eerste polderwolf verschijnt

Mijn wolvenverhalen in NRCHandelsblad, de Standaard en HP de Tijd zijn te lezen op het profgedeelte van de site. Deze zomer keerde ik terug naar Duitsland voor wolvenfoto's en voor Het Parool beschreef ik welke 'kansen en uitdagingen', oftewel problemen de opmars van de polderwolf geeft. Voor biologenvakblad Bionieuws behandelde ik het onderzoek naar de wolf als landschapsbeheerder.

Foto's: wolven in Duitsland tijdens de 'Dwaze Dagen' in het plaatselijke winkelcentrum. In hun beestachtigheid laten wolven zien hoe wij kunnen zijn, als ons dunne maar belangrijke laagje beschaving wegvalt.

Een wild plan dat nu door de stroop glijdt van de bestemmingsprocedures en bezwaarmakers, is een wildpark in de oude hoogveengebieden bij Emmen. Vanaf 2012 zouden hier recreanten kunnen logeren tussen de wolven, beren en elanden in een safarisetting. Misschien maken opgesloten wolven in modern Nederland meer kans. Een wolf vervult namelijk niet alleen die 'waardevolle rol in het ecosysteem'die natuurbeschermers er steeds inhameren. Een wilde wolf is ook een gemakzuchtige opportunist die veel schapen en ander vee doodt. In Zweden werkt een Nederlands echtpaar nu onder andere aan voorlichting om aanvallen van wolven op vee te verminderen.
http://wolftracks.web-log.nl/